PCO og fertilitet

PCO er den mest udbredte hormonelle forstyrrelse hos kvinder i den fødedygtige alder. Ca. 20 % af alle kvinder har PCO og ca. 15 % af alle kvinder har PCOS.
PCO er forkortelsen for polycystisk ovarie, hvilket refererer til at der er mange små cyster (ægblærer) på æggestokkene. Man har oftest PCO på begge æggestokke – men man kan også kun have det på den ene.
PCOS er forkortelsen for polycystisk ovariesyndrom, hvilket betyder at man ud over at have PCO også har et eller flere symptomer, som har sammenhæng med PCO. Dette kan være øget hårdvækst i ansigtet eller øget acne.

Den påvirkede æggestoksfunktion medfører i første række nedsat fertilitet og herefter øget risiko for graviditetskomplikationer som tidlig abort, graviditetsbetinget sukkersyge, påvirket moderkagefunktion, svangerskabsforgiftning og for tidlig fødsel.
PCO er den hyppigste årsag til kvindelig infertilitet, og hendes fertilitet er påvirket efter graden af PCO.

Der er evidens for, at højt insulinniveau er en væsentlig årsag til nedsat fertilitet hos kvinder. Højt insulin hæmmer forbrændingen af fedt, og herved opstår en ond cirkel, hvor højt insulinniveau disponerer til fedme, og fedme øger behovet for insulin. Der er ingen tvivl om, at vægttab hos overvægtige med PCO medfører mindsket insulin, bedring i PCO og dermed øget fertilitet. Imidlertid er det netop det faktum, at insulin regulerer blodsukkeret, der åbner mulighed for regulering af insulin via kosten. Man kan altså mindske behovet for insulin ved at mindske kostens energiprocent fra kulhydrat og tilsvarende øge energiprocenten af fedt og protein.

Hvis du er interesseret i en kostvejledning, der kan hjælpe dig med at øge din fertilitet, eller hjælpe dig med at leve med din PCO, er du velkommen til at mig på mail eller telefon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *