Husk frugt og grønt

Husk frugt og grønt….. Ja, ja jeg ved det, jeg får slet ikke frugt og grønt nok. Kender du det, at der evigt og altid bliver snakket om at man skal huske at spise frugten og grøntsagerne, og man bare ikke får det gjort?

Sådan har jeg det selv, og ved at mange andre også tit står med den tanke. Men hvorfor er det nu så vigtigt at huske, at sundhedsstyrelsen  har et kostråd kun om det.

Det er vigtigt fordi der i frugt og grønt er en masse vitaminer vi har brug for, og som vi ikke kan få nok af hvis vi ikke spiser frugt og grønt. Samtidig er der relativ få kalorier i frugt og især grøntsager. Fordi der er så få kalorier, kan man med stort indtag af frugt og grønt reducer sit kalorie indtag, uden at være sulten, og derved tabe sig, eller undgå vægtøgning. Frugt og grønt er også som en ekstra bonus med til at reducere risikoen for en række livsstilssygdomme (hjerte-karsygdomme, type 2 diabetes og visse former for kræft), pga det store indhold af kostfibre.

Anbefalingen for indtag af frugt og grønt er: Spis 6 om dagen – det svarer til ca. 600 g grønsager og frugt. Mindst halvdelen skal være grønsager.

Grunden til at mindst halvdelen skal være grøntsager, frem for frugt, er at frugt indeholder en del sukker, og ikke så mange kostfibre som grøntsager. Grøntsager mætter pga kostfibre indholdet bedre en frugter, og hjælper til et mere stabilt blodsukker.

Hvis du er en af dem der syntes det er svært at få den anbefalede mængde af frugt og grønt, kan nogle af mine små fif måske hjælpe dig, få lidt mere ind i din hverdag.

Fif til at huske frugt og grønt

Nogle mennesker kan godt lide kogte grøntsager, som oldemor lavede dem, fuldstændig skamkogt så de kan moses med en gaffel, men hvis ikke det lige er dig så husk at det IKKE er den eneste måde at spise grøntsager på.

– spis rå grøntsager som salat, men også som gnavegrønt til mellemmåltider.

– glem ikke dressingen i din salat. Der er ikke noget mere kedeligt end salat uden smag.

– brug grøntsager i sammenkogte retter, men husk at her koger de, så er det fine grøntsager som peberfrugt, så skal de kun være i retten de sidste par minutter.

– kog og mos grøntsager, evt sammen med kartofler, og spis den som tilbehør i stedet for almindelig kartoffelmos. Her er grøntsager som jordskokker, knolselleri og pastinakker især fremragende.

– Blanchere grøntsagerne i stedet for sat koge dem. Blanchere er kun at sænke grøntsagerne i kogende vand i kort tid. Du vil der bevare sprødheden i grøntsagerne.

– brug frugt i salaten. Det giver en dejlig sød smag, og giver variation.

Syntes du det er svært at finde på nye salater eller grøntsagsretter, så køb en salat/grønt kogebog, eller brug lidt tid på at kigge efter opskrifter på nettet. Det er ikke fordi man behøver at følge opskrifterne fuldstændig, men måske bare at få nye ideer til hvordan man kan redigere i de salater eller retter man i forvejen spiser.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *