Jeg får ikke vand nok

Dette er noget næsten alle mine klienter siger når jeg spørge til hvad de drikke i løbet af dagen. Men når jeg spørg hvor meget nok er rigtig mange i tvivl. Jeg tænkte derfor at jeg her vil give et gennemsnitlig bud på hvor meget/lidt væske vi har brug for om dagen, og samtidig prøve at forklare hvorfor anbefalingen er som den er.

Væske er afgørende for liv, og skal brugs til temperatur regulering, fordøjelse, stofskifte, optagelse af næringsstoffer og udskillelse af affaldsstoffer. Omkring halvdelen af  det  væske der er nødvendig hver dag går til sved og vanddamp i vores ånde. Væske tegner sig for 50-80% af vores lean body mass; mænd har lidt mere væske i kroppen end kvinder, og andelen går ned som vi alder. Erstatning af mistede væske er afgørende for at opretholde en normal funktion.

Det bedste gæt på hvor meget væske vi skal have hver dag er 2,1 Liter eller ca. 8 kopper for kvinder, og 2,6 liter eller ca. 10 kopper for mænd.
Men du ikke behøver at drikke alle dine væske krav. Der er en masse vand i fødevarer, især frugt og grøntsager samt den indlysende flydende og halvfaste fødevarer som supper, yoghurt og fløde. Ifølge en Australiens ernæring undersøgelse, bidrog væske i fødevarer 700-800 ml pr dag. Væske er også et biprodukt i stofskiftet, omkring 250ml eller 1 kop per dag. Så mere præcist, skal den 8 glas om dagen regel være mere som 4-6 glas altså 1-2 liter.

I lande som Danmark hvor temperaturen ikke er så høj,  er det normalt nok, at voksne drikker 1-1½ liter væske i døgnet. Men hvis du sveder på grund af høje temperaturer eller er fysisk aktiv, har diaré eller kaster op, har du brug for mere væske.

Vand er det bedste valg til at få væske. Vand slukker tørsten effektivt og indeholder ikke sukker, alkohol eller fedt. Dansk drikkevand hører til det bedste i verden. Drikkevand fra hanen er billigt, rent og bidrager med mineraler som kalcium og magnesium.
Men husk te, mælk, juice og endda kaffe bidrager alle værdifulde væsker, men undgå så meget som muligt de sødet drikkevarer for at undgå at få for mange Kacl/kJ.

2 thoughts on “Jeg får ikke vand nok

 1. sazan

  hej jeg er en kvinde på 33 år og er 168 og veje 71 kg da jeg ønsker at taber mig ´jeg spiser ikke sund men drikker masse af vand om dagen jeg håber virkelig at i kan hjælpe mig med at hvordan jeg skal taber mig hurtigt og muligt. mvh
  .sazan K

  Reply
  1. Nanna Boelskifte Post author

   Hej Sazan
   Man kan desværre ikke tabe sig af at drikke en masse vand, man er nød til at spise sundt, og under sit energibehov samtidig.
   Hvis du ønsker kostvejledning, er du velkommen til at kontakte mig på mail, så finder vi en tid til dig.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *