Nedsat fertilitet

Der er mange faktorer der spiller ind på din fertilitet. En af disse faktorer er livsstil, altså den måde du lever
på, herunder din kost, motion, alkoholvaner og rygning. Dette gælder både for mænd og kvinders fertilitet. Da din livsstil spiller en rolle i forhold til din fertilitet, kan du også ved at forbedre din livsstil, forbedre dine chancer for graviditet.

Kostvejledning

Nedsat fertilitet kan forebygges og afhjælpes af den rigtige kost. En klinisk diætist har den viden der skal til for at sammesætte den rigtige kost til dig. En kost der både tager højde for principerne i forhold til dine fertilitets problemer, men også til dine vaner og mål.
Du er velkommen til at kontakte mig hvis du er interesseret i en kostvejledning.

Overvægt

Overvægtige kvinder kan have svære ved at blive gravide end normalvægtige. Det skyldes at øget fedtvæv, især placeret omkring maveregionen, påvirker hormonsystemet. Fedtvæv påvirker en række hormoner, der har betydning for kvinders menstruationscyklus. Svært overvægtige kan opleve at menstruationen og ægløsning helt ophøre, eller bliver uregelmæssig.

Overvægt giver også øget risiko for spontan abort, især tidligt i graviditeten. En abort tidligt i graviditeten kan vise sig som en forsinket blødning.

Endelig er der hos overvægtige og svært overvægtige en øget risiko for komplikationer i forbindelse med graviditet, fx forhøjet blodtryk, sukkersyge og blodprop i benene. I forbindelse med fødslen er risikoen for, at barnet sætter sig fast, forhøjet ved overvægt, og hvis der gennemføres kejsersnit, er risikoen for infektion i operationssåret øget.

Den lavere fertilitet hos overvægtige eller svær overvægtige har vist sig at være reversibel, det vil sige at et vægttab vil øge fertiliteten hos disse.

Det har vist sig, at hvis overvægtige kvinder taber 10 % af deres vægt, vil 80 % af dem der har menstruationsproblemer, igen få regelmæssig menstruation – og ægløsning. Dette gælder også selv om de efter vægttabet stadig er overvægtige. Tre fjerdedele vil blive gravide, heraf en tredjedel uden behandling. Risikoen for tidlig abort bliver næsten normal efter vægttabet.

Overvægt defineres som af WHO som BMI ≥ 25

BMI (body mass index) bruges til at inddele i vægtkategorier:

BMI Definition
Under 18,5 Undervægtig
18,5 – 24,9 Normalvægtig
25 – 29,5 Overvægtig
Over 30 Svær overvægtig

Overvægt i forhold til fertilitetsbehandling 

Overvægt i forbindelse med fertilitetsbehandling resultere ofte i at æggestokkene ikke reagere så godt på hormonbehandlingen, og at der derfor skal bruges meget højere doser hormon for at stimulere hormondannelsen. Overvægt giver ydermere større risiko for komplikationer ved ægudtagning, som blødning og infektioner.Hvad gør jeg ved min overvægt hvis jeg gerne vil være gravid?

Overvægt udvikles, hvis man spiser mere, end man forbrænder. Det betyder, at der i praksis kun er to måder at tabe sig på. Enten at forbrænde mere ved at bevæge sig mere, eller spise mindre, især mindre fed mad. Det er ikke er nemt at tabe 10 pct. af sin vægt. Derfor henviser vi overvægtige kvinder, til en klinisk diætist for at sikre vejledning i hensigtsmæssig kost, og tilrettelæggelse af et program for vægttab.

Livsstil

Inaktivitet

Det er sundt for kroppen at være fysisk aktiv, det modvirker overvægt, og livsstils sygdomme som hjerte-karsygdomme, diabetes type 2, højt blodtryk og psykologisk stress. Men ud over det kan fysisk aktivitet også have en gavnlig påvirkning på ens fertilitet. Det anbefales derfor at være fysisk aktiv daglig, når du prøver at blive gravid. Sundhedsstyrelsens anbefaling er at voksne er fysisk aktive mindst 30 min om dagen.

Rygning

Hvis du/i ryger nedsætter i chancerne for at blive gravide. Vi anbefaler derfor et rygestop hos både kvinden og manden, da det kan bedre chancerne for graviditet.

En forklaring på at mandens rygning påvirker kvinden kan være, at den passive rygning, hun derved udsættes for, nedsætter hendes evne til at blive gravid. Andre forklaringer kan være, at mandens rygning påvirker hans egen krop, idet mænd der ryger har øget risiko for impotens, har dårligere sædkvalitet , og et større antal abnorme sædceller. Alle disse faktorer kan hver for sig, eller tilsammen forklare parrets nedsatte evne til at blive gravide.

Chancen for at en kunstig befrugtning lykkes, er mindre, hvis enten manden eller kvinden ryger, og mandens rygning har direkte indflydelse på, om kvinden bliver gravid.

Alkohol

Der er undersøgelser der viser at alkohol selv i små mængder kan nedsætte en kvindes fertilitet, så derfor må rådet omkring alkohol være at begrænse indtaget så meget muligt som.