Livsstilssygdomme

Hvad er en livsstilssygdom?

Livsstilsygdomme er lidelser som opstår som følge af den måde man lever på. Betegenlsen kan bruges om mange tilstande. Oftest vil brugen af ordet være begrænset til de særligt hyppige lidelser, som optræder i vores kultur som følge af livsstilen i den rige verden. De største kendte syndere i forhold til livsstilssygdomme er fed og usund mad, rygning og manglende fysisk aktivitet i hverdagen.

Risikofaktorer 

Overvægt øger risikoen for at udvikle diabetes drastisk, men man kan være overvægtig uden at få diabetes.
Omvendt kan man også rammes af en sygdom som for eksempel blodprop i hjertet uden at have højt kolesterol i blodet, tobaksforbrug, spise fed kost, være overvægtig, have diabetes eller forhøjet blodtryk det er bare meget sjældent. Kroppens modstandsdygtighed over for skadelige påvirkninger som tobaksrøg, stillesiddende livsstil eller overvægt er også bestemt af arvelige egenskaber. Ikke alle rygere får rygerlunger og ikke alle overvægtige får type 2 diabetes, men jo flere belastninger kroppen udsættes for, jo større risiko løber man for at pådrage sig en livsstilssygdom.

En livsstils risikofaktor er altså ikke altid en sygdom i sig selv, men ofte en tilstand, som kan føre til sygdom på grund af ens livsførelse.

Kostvejledning

Mange af disse livsstilssygdomme kan forebygges og afhjælpes af den rigtige kost. En klinisk diætist har den viden der skal til for at sammesætte den rigtige kost til dig. En kost der både tager højde for principerne i forhold til din livsstilssydom, men også til dine vaner og mål.

Du er velkommen til at kontakte mig hvis du er intresseret i en kostvejledning.