PCO, hvad er det egentlig?
PCO er den mest udbredte hormonelle forstyrrelse hos kvinder i den fødedygtige alder. Ca. 20 % af alle kvinder har PCO og ca. 15 % af alle kvinder har PCOS.
PCO er forkortelsen for polycystisk ovarie (æggestok), hvilket refererer til at der er mange små cyster (ægblærer) på æggestokkene. Man har oftest PCO på begge æggestokke – men man kan også kun have det på den ene. PCOS er forkortelsen for polycystisk ovariesyndrom, hvilket betyder at man ud over at have PCO også har et eller flere symptomer, som har sammenhæng med PCO. Dette kan være øget hårdvækst i ansigtet eller øget acne.
Den påvirkede æggestoksfunktion medfører i første række nedsat fertilitet og herefter øget risiko for graviditetskomplikationer som tidlig abort, graviditetsbetinget sukkersyge, påvirket moderkagefunktion, svangerskabsforgiftning og for tidlig fødsel. PCO er den hyppigste årsag til kvindelig infertilitet, og hendes fertilitet er påvirket efter graden af PCO.
Der er evidens for, at højt insulinniveau er en væsentlig årsag til nedsat fertilitet hos kvinder. Højt insulin hæmmer forbrændingen af fedt, og herved opstår en ond cirkel, hvor højt insulinniveau disponerer til fedme, og fedme øger behovet for insulin. Der er ingen tvivl om, at vægttab hos overvægtige med PCO medfører mindsket insulin, bedring i PCO og dermed øget fertilitet. Imidlertid er det netop det faktum, at insulin regulerer blodsukkeret, der åbner mulighed for regulering af insulin via kosten. Man kan altså mindske behovet for insulin ved at mindske kostens energiprocent fra kulhydrat og tilsvarende øge energiprocenten af fedt og protein.
Hvis du har PCO/PCOS er det du skal spis det samme hvis du er normalvægtig eller hvis du skal tabe dig. Det der er vigtigt når du har PCO/PCOS er at holde blodsukkeret stabilt og derved mindske insulin udskillelsen.
Alt vi spiser, får blodsukkeret til at stige, men der er stor forskel på hvor meget og hvor hurtigt det stiger, alt efter hvad man spiser.
Kulhydrat
Kulhydrat er opbygget af sukkermolekyler. Jo flere sukkermolekyler en kulhydrat indeholder, desto mindre sødt smager kulhydratet, og jo mindre blodsukker stigning vil det give. Det vil sige, at monosakkarider der består at et sukkermolekyle, smager meget sød og giver en hurtig blodsukkerstigning. Tre eksempler på monosakkerider er glukose, eller druesukker som er det der gør fx vindruer søde, fruktose som er frugtsukker og galaktose som er med til at danne mælkesukker. Druesukker er det kulhydrat der giver den højeste blodsukkerstigning, hvor både frugtsukker og galaktose, giver langsommere stigning.
Dissakarider
Dissakarider er de kulhydrater der består af to sammensatte sukkermolekyler. Stødt melis (alm. sukker) er den vigtigste af disakariderne, og den er sammensat af glukose og frugtsukker. Sukrose giver en hurtig blodsukkerstigning. Laktose er mælkesukker og er også en dissakarid. Laktose består af galaktose og glukose. Laktose giver en noget langsommer blodsukker stigning end sukrose.
Maltose
Maltose er maltsukker og bruges til at lave øl. Maltsukker er sammensat er 2 glukose og giver en hurtig blodsukkerstigning.
Polysassakarider
Polysassakarider er kulhydrater der er sammensat af flere sukkermolekyler. Stivelse som findes i store mængder i brød, ris og pasta består af lange kæder glukose, og giver en hurtig blodsukkerstigning.
Cellulose
Cellulose er ligesom stivelse lange kæder af glukose, men her er de bundet sammen på en anden måde, der gør at de ikke kan nedbrydes i vores fordøjelsessystem. Der er meget cellulose i grøntsager, frugt og nødder, og i skaldelene på korn. Cellulose er det vi kalder kostfiber. Kostfiber sænker optagelsen af glukose fra tarmsystemet og giver derved ikke den hurtige blodsukkerstigning som stivelse gør.
Anbefalinger
Kulhydrat skal fylde ca. 1/3 af din kost når du har PCO/PCOS, hvor det i anbefalingerne for den almene dansker er 50-55 %. Kulhydraterne skal primært være af den type der giver den langsomste blodsukkerstigning.
Protein er vigtigt for kroppen, da det er protein der er kroppens byggesten. Protein findes i mange madvare men vi får dem primært fra kød. Protein skal ligesom kulhydrat fylde ca. 1/3 af din kost når du har PCO/PCOS, hvor anbefalingerne for den almene dansker er 15-20 %. Protein mætter godt og spises de sammen med kulhydrater der får blodsukkeret til at stige hurtigt, sænker de optagelsen fra tarmsystemet, og derved sænkes hastigheden af blodsukkerstigningen.
Der findes forskellige typer af fedt, kaldes fedtsyrer, og de er ikke lige sunde. Der er det mættede fedt som vi primært finder i animalske madvare, så er der de enkelumættede som findes i de flydende planteolier, og til sidst de flerumættede der primær findes i fede fisk og nødder. Anbefalingerne for PCO/PCOS er at ca. 1/3 af din kost kommer fra fedt. Fordelingen af de forskellige fedtsyrere er at max 10 % kommer fra mættede fedt, 10-15 % kommer enkelumættede fedt og 5-10 % fra flerumættede fedt. Grunden til at fordelingen af fedtsyrerne er vigtig er, at fedt påvirker kolesterolet i blodet. Der er to slags kolesterol, det ”herlige” HDL og det ”lede” LDL. Forholdet mellem disse er især vigtig i forhold til åreforkalkninger og blodpropper. Det mættede fedt vi spiser øger det lede LDL kolesterol og det umættede (både enkel- og flerumættede) øger det herlige HDL kolesterol.
Fysisk aktivitet
For kvinder med PCO/PCOS er det vigtigt at lave fysisk aktivitet. Det gælder både dem der skal tabe sig, man også de normalvægtige.
Fysisk aktivitet forbedrer følsomheden overfor insulin, og nedsætter derved insulinniveauet i blodet, hvilket i sig selv kan øge fertiliteten. Ud over den gavnlige effekt fysisk aktivitet har på fertiliteten, er den også vigtig for mange andre ting. Fysisk aktivitet er med til at reducere risikoen for overvægt, hjertekarsygdomme og diabetes type 2. Det er vigtigt for alle både med og uden PCO/PCOS, men i særdeles dem da de, pga. deres insulinresistens, kan have større risiko for disse livsstilssygdomme end den almene kvinde.
Overvægt og PCO/PCOS
Har man PCO/PCOS har man øget tendens til at blive overvægtig. Og på grund af den øget mængde mandligt kønshormon en med PCO/PCOS har, vil overvægten særligt placere sig om taljen – det der kaldes æblefacon. Overvægt nedsætter chancen for spontan graviditet, men chancen for at blive gravid ved reagensglasbefrugtning synes også at være lavere hos overvægtige. Jo større overvægt, jo større er problemerne.
Det har vist sig, at ikke kun omfanget af overvægt har betydning for den nedsatte fertilitet, men også hvordan fedtvævet er fordelt. Jo mere fedt, man har midt på maven, dvs. jo mere taljefedt – æblefacon, jo større er frugtbarhedsproblemet. Overvægt er særlig uheldig for kvinder med PCO/PCOS, da det øget fedtvæv nedsætter insulinfølsomheden yderligere.
Dette vil forværre symptomerne på PCO/PCOS.
[carousel-horizontal-posts-content-slider]