Mave- tarm problemer

mavetarm

Har du mave- tarm problemer?

Irritabel tyktarm er den hyppigst forekommende mave-tarm-lidelse i almen og speciallægepraksis og er indtil nu uden kendt årsag. Alene i Danmark skønner man, at mere end en halv million mennesker lider af oppustet mave med smerter og forstyrrelser i afføringen. De første resultater at et forskningsprojekt fra Tarmlaboratoriet i Helsingør viser nu, at mange me irritabel tyktarm lider af en såkaldt skjult forstoppelse (uhensigtsmæssig ophobning af afføring i tyktarmen).

For fed og fiberfattig kost
I vores samfund, har kosten i mange år været for fedtrig og fiberfattig, et forhold, der sammen med udtalt stillesiddende arbejde, vil medføre en langsom tarmfunktion og dermed ophobning af afføring. For store madportioner, fedme og for lille væskeindtagelse forværrer tilstanden yderligere. Andre er fortravlede og spiser og drikker intet særligt i dagens løb, og denne manglende stimulation af tarmkanalen fører til det samme resultat, manglende transport af faeces i tyktarmen.

Grønt og frugt virker forebyggende
Undersøgelser har vist, at en øget daglig indtagelse af grønt og frugt virker forebyggende på forekomsten af polypper og cancer i tyktarmen, bl.a. ved at gøre passagetiden hurtigere. En meget fiberrig kost kan både forebygge irritabel tyktarm, men kan også afhjælpe symptomerne herpå. For mange danskere vil det være en meget stor kostomlægning, og derfor vil det i mange tilfælde være nødvendig med en gradvis overgang til en mere fiberholdig kost. I denne fase kan det være en hjælp samtidig at indtage såkaldt peristaltikfremmende medicin. Det er vist, at kombinerede behandlinger med kostomlægning, motion og muligvis medicin, altså behandlinger der accelererer tarmens funktion, kan mindsker mave-tarm- og afføringsklagerne signifikant, og det vil derfor også være vejen frem.

Varieret kost og vand
Vil man passe på sin tarm, må man således spise ordentlig varieret kost efter de 7 kostråd, der består af magre pattedyr, fisk, nødder, rod- og bælgfrugter, og rigelig med grønsager. Måltiderne skal også indtages med passende intervaller og man bør drikke rigeligt med vand (inklusive nogen kaffe og te). Hver gang man drikker et glas vand, vil vandet, så snart det er nede i mavesækken igangsætte en refleks, der også indebærer, at tyktarmen vil begynde sine motoriske bevægelser dvs. transportere afførings-produkterne videre.

Kostvejledning
Irritabel tyktarm og forstoppelse kan forebygges og afhjælpes af den rigtige kost. En klinisk diætist har den viden der skal til for at sammesætte den rigtige kost til dig. En kost der både tager højde for principerne i forhold til dine mave-tarm problemer, men også til dine vaner og mål. Du er velkommen til at kontakte mig hvis du er interesseret i en kostvejledning.

Fysisk aktivitet
Sidst, men ikke mindst er det helt nødvendigt at få muskelapparatet i sving. Således bør man indbygge fysisk aktivitet mest muligt i sin hverdag, tage cyklen i stedet for bilen, og trapper i stedet for elevatoren, stå af bussen et par stoppesteder før man skulle etc. Men som et moderne menneske er det alligevel ikke nok. Der skal også egentlig træning til, hvor man får pulsen op og bliver forpustet, og musklerne skal styrkes. Der er her mange muligheder, enten ved selvtræning, i fitnesscentre eller som aktiv sportsudøver. Hvis man hører til den halvdel af befolkningen, der ikke motionerer, bør man lægge en plan for at komme i gang. I den del af verden vi bor i, er det således helt nødvendigt at motionere fra vugge til grav.

[carousel-horizontal-posts-content-slider]